SPEELWEEFSEL: LAAT DE KINDEREN BUITEN!

17 September 2012

SPEELWEEFSEL: LAAT DE KINDEREN BUITEN!

Elke ouder herkent dit wel: zondagmiddag, het is even gestopt met regenen en de kinderen moeten dringend hun energie kwijt. Iedereen trekt jas en schoenen aan en gaat op stap, richting speeltuin in de buurt. Klinkt mooi, maar in Ternat is dat niet zo vanzelfsprekend ? omdat de speelgelegenheid ervaak niet is. Rudi Janssens van Groen pleit voor het invoeren van een "speelweefsel". Dat is een uitgebreid netwerk van kleinschalige voorzieningen voor kinderen en jongeren, die met elkaar verbonden zijn via veilige,trage maar ook kindvriendelijke wegen. Na zeven uur op de schoolbanken en het bijbehorende huiswerk, kan een uurtje frisse lucht deugd doen. Wat kinderen dan nodig hebben, zijn toffe plaatsen diemakkelijk en veilig bereikbaar zijn. Een speeltuin of gewoon een zandbak met een zitbank, ingeplant in een kwaliteitsvolle groene ruimte. Dat kan vlakbij school of middenin de woonwijk zijn, maar ook in eennabijgelegen bos, een park of in de buurt van een sportvereniging. Zo'n speelweefsel verbindt plaatsen die voor kinderen en jongeren belangrijk zijn. Enwaar je ook in het weekend met het helegezin terecht kan voor een gezellige picknick of een leuke babbel met de buren.Ternat heeft nood aan dergelijk speelweefsel. Steeds meer inwoners zijn inwijkelingen, vaak ook anderstaligen. Een buurtspeelnetwerk kan kinderen en ouders dichter bij mekaar brengen en deintegratie vergemakkelijken. Maar het hoofddoel blijft de kinderen op een veilige manier terug buiten te krijgen, te laten ravotten, te doen bewegen. Groen beseft dat dit item niet bovenaan deagenda van ons gemeentebestuur staat.

"Wat kinderen echt nodig hebben, zijn kleine, toffe speelplekjes die makkelijk en veilig bereikbaar zijn."

Toch bewijzen talrijke alternatieven elders in Vlaanderen, zoals bijvoorbeeld in Gent en Lanaken, dat een samenhangend speelweefselbeleid zijn vruchten afwerpt. Eén enkel grootschalig project voor heel Ternat heeft geen zin. Dat zorgt voor zinloze verplaatsingen met de auto en heel wat drukte en mogelijke overlast voor de omwonenden. Een spreiding van speelterreinen heeft dus alleen maar voordelen, zeker als dat gebeurt met inspraak van burgers, kinderen en jongeren, jeugdbewegingen,sportverenigingen én instellingen voor kinderopvang.

Laten we er dus maar snel werk van maken, onze kinderen zullen ons dankbaar zijn. En wat is er belangrijker dan hun welzijn?

Zie ook :

http://www.groenternat.be/carinka_prekowski