Digitale Burgerparticipatie in de lift

10 Januari 2018

Digitale Burgerparticipatie in de lift

De enige weg naar een sterke democratie is meer burgerparticipatie en dialoog.

Binnen Europa scoort ons land het slechtst van alle landen als het gaat om politieke participatie. Dat bleek uit de Democracy Index van The Economist in 2016. Gevolg daarvan is het succes van populistische partijen die de kiezer het gevoel geven dat ze complexe problemen op een eenvoudige manier kunnen oplossen. We weten intussen dat zo'n partijen de democratie alleen maar nog meer verzwakken.

DIALOOG

De enige weg naar een sterke democratie is meer burgerparticipatie en dialoog. Ik was positief verrast door het High Five-platform dat in Ternat werd opgestart en de verfrissende ideeën die we al zagen opduiken. Alle vormen van participatie door burgers moeten voor de politici in Ternat zowel een spiegel als een bron van inspiratie zijn. Zij brengen puzzelstukjes aan van een hopelijk gedurfd en duurzaam beleid.

VOOR IEDEREEN

Ook succesvolle burgerinitiatieven moeten uiteraard beseffen dat ze nog altijd een kleine groep van enkele tientallen burgers vertegenwoordigen. Hoe kan je daarnaast het draagvlak van je beleid nog versterken?
Volgens mij kan digitale technologie hier een uitkomst bieden. Zo bouwt een Belgische start-up het platform CitizenLab, een app waarmee gemeenten hun burgers van dichtbij bij projecten kunnen betrekken. Digitale cocreatie
kan ervoor zorgen dat participatie breder wordt gedragen. Het democratisch gehalte van genomen beslissingen kan er alleen maar wel bij varen.