Met warmtekrachtkoppeling energie besparen in sportcentrum

30 April 2012

Met warmtekrachtkoppeling energie besparen in sportcentrum

Uit een energieaudit uitgevoerd door Eandis blijkt dat er in het Ternatse sportcentrum 257 700 kWh electriciteit zou kunnen uitgespaard worden door het plaatsen van een installatie voor warmtekrachtkoppeling (WKK). Er zou ook veel energie kunnen bepaard worden door herbeglazing met superisolerend glas en dakrenovatie met extra isolatie vinden de energieauditeurs van Eandis. De audit vond plaats in 2011 in het kader van de "energiediensten" die de Intercommunale voor energiedistributie Iverlek samen met Eandis aanbiedt aan de gemeenten. Warmtekrachtkoppeling wekt tegelijk warmte en elektriciteit op. En dat is efficiënt. Gemiddeld besparen kwalitatieve warmtekrachtinstallaties in Vlaanderen ongeveer 15% energie ten opzichte van de gescheiden productie van dezelfde hoeveelheid elektriciteit en warmte in een elektriciteitscentrale en een ketel. http://www.groenergie.be/WarmtekrachtkoppelingOpbouw.htmlOok WKK voor gezinnen

Een kleinschalig of micro-WKK-systeem is simpel gezegd een centrale verwarmingsketel die naast warmte ook elektriciteit produceert. Een micro-WKK heeft een elektrisch vermogen van minder dan 50 kW. In de praktijk kan zo'n installatie in de woning van een doorsnee gezin instaan voor de verwarming, het warm water en - op jaarbasis ? voor de productie van ongeveer de helft van de nodige elektriciteit.  

Zo werkt dat

Een micro-WKK-installatie beschikt over een motor die een elektrische generator aandrijft. De motor en eventueel ook de rookgassen staan warmte af voor de verwarming en ook aan het koude leidingwater in de boiler. Hoe meer je een woning verwarmt, hoe meer elektriciteit je produceert. De stroom die opgewekt wordt, kunt u onmiddellijk gebruiken. Het overschot aan opgewekte stroom kan u afleveren aan het net. Wanneer u te weinig elektriciteit produceert, doet u beroep op stroom van het net.