
"Een eeuwenoude zomereik van dergelijke omvang in goede gezondheid zie je niet zoveel meer in het Vlaamse landschap, emotioneel geniet hij nu al van een monumentale status", zegt Kevin Lebailly van Trees & More.
"Zo'n eeuwenoude monumentale boom heeft een enorme ecologische waarde", zegt bosdeskundige Erwin Sergooris, geboren in Klapscheut. "Zijn omvangrijke kruin absorbeert de CO2 uitstoot van 10000 km van een wagen en zet die CO2 om in zuurstof. Hij vangt uit de lucht massaal veel rondzwevend fijn stof op via z'n stam, takken, twijgen en bladeren en maakt de lucht meer proper. Door z'n diep en wijd wortelstel voorkomt een zomereik bodemerosie. Hij is ook 'n ware zuipschuit en drinkt in volle groeiseizoen tussen 500 à 1600 liter water per dag. Een boom verdampt dagelijks 2/3 van z'n vochtopname via z'n bladeren & kruin, hij zet deze waterdamp om in regenwolken, 'zonder water geen vruchtbare akkers, landbouw en voedsel', 1 ha bos produceert per dag 190.000 liter vocht! Een boom zorgt voor lommer, breekt de kracht van windstoten, creëert 'n microklimaat.
Hoge bomen zijn een veilige thuishaven voor vele vogels, bieden nestgelegenheid aan zeldzame vogels, ook aan roofvogels. Bomen hebben ook een grote esthetische waarde, bomen zijn prachtig en hebben een hoge gevoelswaarde, groeien uit tot ware natuurmonumenten in het landschap", besluit Erwin
Bekijk ook het filmpje : https://youtu.be/uAlIL__KmVw
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter