Bewust consumeren en afval voorkomen

30 December 2013

Bewust consumeren en afval voorkomen

In 2014 start de gemeente Ternat met een nieuw afvalbeleid dat erop gericht is de afvalproductie te verminderen. Het restafval wordt voortaan slechts om de twee weken opgehaald. Het gft wordt in de zomer wel nog om de week opgehaald. Door je groenten- en fruitafval in je compostvat te gooien kun je tot 50 % afval besparen. PMD hoort in de PMD-zak. Water drink je best van de kraan, gezond en goedkoop. Maar er is meer.  Jaarlijks verdwijnt zo'n 14 procent van ons voedsel ongebruikt in de afvalbak. Hiermee gooi je niet alleen geld weg, het kost ook veel energie om dit voedsel te produceren. Ook jij kunt waarschijnlijk meer besparen dan je denkt. Doe de test, en ontdek of je veel voedsel weggooit. http://www.weggooitest.nl/ Koken met restjes: handig en budgetvriendelijk

Snel en goedkoop iets op tafel zetten, dat is een fluitje van een cent. Plan je boodschappen en stel je weekmenu vooraf samen. Kies bewust ingrediënten, maak creatief gebruik van eventuele restjes en kook energievriendelijk. Zo maak je in geen tijd een heerlijke én budgetvriendelijke maaltijd. Op de website van Colruyt vind je hiervoor allerlei tips en recepten.

Als u groenten en fruit koopt, kies dan bewust voor (Belgische) seizoenproducten. Die zijn niet alleen goedkoper, maar ook smaakvoller en optimaal vers, omdat ze van minder ver komen. Daardoor zijn ze ook langer houdbaar en is er minder kans dat u eventuele restjes moet weggooien.

Meer over seizoengroenten leest u in de thema's 'Wintergroenten' en 'Zomergroenten' in de rubriek 'In de kijker'.

Maak creatief gebruik van restjes

Restjes zijn altijd handig om snel en goedkoop een heerlijk gerecht klaar te maken. Ofwel verwerkt u ze de volgende dag in een nieuwe maaltijd, ofwel vriest u ze in.

Restjes voor de volgende dag Enkele ideetjes:

  • Maak een aantal porties meer van een rijst- of pastagerecht en verwerk ze de dag(en) nadien tot bv. een pastasalade voor de lunch of een wokgerecht met gebakken rijst en geroerbakte groenten.
  • Overgebleven gekookte groenten zijn ideaal om in een quiche te verwerken. Geef er een frisse salade bij en u hebt een volwaardige maaltijd. Of meng de groenterestjes met gekookte pasta en u hebt een nieuw lekker pastagerecht. Nog een leuk idee: een rijk gevulde maaltijdsoep!

Kooktip voor een quiche met groenterestjes:

Klop 3 à 4 eieren los, samen met 2 dl room (of 1 dl melk en 1 dl room). Stoof ± 600 g groenterestjes in een kookpot even in wat boter of olijfolie en breng op smaak met peper, zout en/of andere kruiden. Verdeel ze over de bodem van een vel blader- of kruimeldeeg. Giet er het eiermengsel over en werk eventueel af met geraspte of stukjes kaas (parmezaan, blauwgeaderde kaas, geitenkaas, ricotta ...). Zet de quiche 40 min. in een op 200 °C voorverwarmde oven.

Meer recpten op http://www.colruyt.be/colruyt/static/culinair/idk-budgetvriendelijk-nl.shtml